Category: Берово – Малешевија

Калајџија

Минатото без бакарните садови за употреба во домаќинството не можело да се замисли. Нивната рачна изработка бил долг процес за кој требало мајсторот да поседува многу знаење и вештини. Овој занает во Берово уште му пркоси на времето и неговите производи како репрезентативни примероци се наѓаат во послужувањето во рестораните и меаните, а исто така […]

Копаничар

Дрвото е материјал со неограничени можности. Во Малешевијата можете да видите како се изработуваат секаков вид на икони во византиска техника, комплетна иконографија, фрескопис и иконостаси од дрво. Уметничките слики се уште еден предизвик да ги посетите локалните уметници. Копаничарите од Малешевскиот регион се познати и по квалитетната изработка на секаков вид резба – плитка, […]

Воденичар

Воденичарството е стар занает со кој на традиционален начин се произведува брашно од житните култури, кои биле и сеуште се, основен елемент во исхраната на луѓето. Водениците се граделе покрај реките каде што водата се искористувала за придвижување на големите тркалезно-мазни камења, кои ги мелеле разните житарки од кои се добивало брашно кое го користеле […]

Хотел манастир

Сместен на излезот од градот Берово (на патот кој води кон езерото), хотелскиот комплекс “Манастир” се одликува со традиционална манастирска архитектура, налик на манастирот Св. Архангел Михаил, до кој и се наоѓа. Располага со сместувачки капацитет од 60 легла распоредени во две крила, од кои и 2 delux апартмани. За туристите има обезбедено бесплатна безжична […]

Гостилница МРС

Во центарот на Берово се наоѓа ресторанот Мрс, познат по највкусната храна во градот. Ведрите лица на домаќините се секогаш расположени да Ве пречекаат за да ги пробате нивните домашни специјалитети. Ресторан Мрс со децении ја одржува традицијата на модерна кујна со традиционални домашни рецепти. Во совршено смирено опкужување за собир со пријателите или фамилијата, […]

Туристичка населба Езеро

На само шест километри југоисточно од Берово покрај брегот на Беровско езеро се наоѓа туристичката населба Беровско Езеро. Карактеристичната местоположба на оваа населба во подножјето на Малешевските планини ви овозможува да го вдишите планинскиот чист воздух и исто така да уживате во прекрасната панорамска глетка кон Беровското Езеро, глетка која ќе ве остави без здив.

Туристичка населба Абланица

Абланица е туристичка населба распространета на двете страни на р. Брегалница. Се наоѓа на 2 км од Берово и е местото со најмногу и најатрактивни археолошки локалитети во општината. Може да ја посетите новоизградената црква “Св. Петка“ со фрескопис и иконостас изработен од локални уметници. Во моментот таму се наоѓаат околу 130 викенд куќи, а […]

Историја

• Најголем број на патописци, историчари и други истражувачи името Малешево го поврзуваат со лично име кое што постоело и врз основа на кое што градот го добил тоа име. Според народното предание името Малешево е од илирско потекло и доаѓа од зборовите mal – планина и malesi – планинска месност. Некои од научниците сметаат […]

Клима

Со оглед на големата надморска височина од 800 м владее умерено континентална клима која на некои места се модифицира и преминува во планинско-континентална, а се карактеризира со студени зими и свежи лета. Берово е град со највисока концентрација на кислород на Балканот. Средната годишна температура во општината е 11.1˚C.. Берово е град со најмногу сончеви […]

Местоположба

• Во источниот дел на Република Македонија, на надморска височина од 670 до 1050 метри, во подножјето на Малешевските планини се наоѓа Малешевската котлина. Највисок врв е Кадиица со 1932м н.в. Општина Берово на југ се граничи со Општините Ново Село, Босилово и Василево, на запад со Радовиш и Виница, на север со Делчево и […]