Recent News

Туристичка населба Абланица

Абланица е туристичка населба распространета на двете страни на р. Брегалница. Се наоѓа на 2 км од Берово и е местото со најмногу и најатрактивни археолошки локалитети во општината. Може да ја посетите новоизградената црква “Св. Петка“ со фрескопис и иконостас изработен од локални уметници. Во моментот таму се наоѓаат околу 130 викенд куќи, а […]

Историја

• Најголем број на патописци, историчари и други истражувачи името Малешево го поврзуваат со лично име кое што постоело и врз основа на кое што градот го добил тоа име. Според народното предание името Малешево е од илирско потекло и доаѓа од зборовите mal – планина и malesi – планинска месност. Некои од научниците сметаат […]

Клима

Со оглед на големата надморска височина од 800 м владее умерено континентална клима која на некои места се модифицира и преминува во планинско-континентална, а се карактеризира со студени зими и свежи лета. Берово е град со највисока концентрација на кислород на Балканот. Средната годишна температура во општината е 11.1˚C.. Берово е град со најмногу сончеви […]

Местоположба

• Во источниот дел на Република Македонија, на надморска височина од 670 до 1050 метри, во подножјето на Малешевските планини се наоѓа Малешевската котлина. Највисок врв е Кадиица со 1932м н.в. Општина Берово на југ се граничи со Општините Ново Село, Босилово и Василево, на запад со Радовиш и Виница, на север со Делчево и […]

МТБ Азот

Богомила и регионот АЗОТ (Велес) е очекува со сета своја природна убавина. Единствена прилика да го вдишете духот на Богомилите, да се сликате на Римскиот мост во Богомила, да возите низ преубавите села Папрадиште, Нежилово, Црешнево, Капиново… да пиете чај на трева пред планинарскиот дом во Чеплес, да вкусите каша од домашен вргањ во Бистрица,неколку […]

МТБ Берово

Опција А: Должина на патеката 50кмСовладување висинска разлика 1500 мТежина: 8/10 Опција Б: Должина на патеката 43кмСовладување висинска разлика 1100 мТежина: 5/10 Опис: Оваа тура ви овозможува вистинска авантура низ #Малешевските планини. Патеката поминува низ коритото на реката #Брегалница, викенд населбата #Абланица, местото викано #Мелови потоа преминува од Пехчевскиот регион каде попатно можете да ги […]

За Нас!

Спортско Планинскиот Клуб Малешевска Корија, Берово е здружение на љубители на планината, за рекреација во планина, туризам во планина, за грижа и заштита на природата, но и на културните и историските знаменитости во природа, за подигање на граѓанската свест за здрав живот, за да помага, врши едукација и организира активности и настани во однос на […]