патека Берово – Беровско езеро

Патеката е 6,5 км. долга и започнува од Берово на 850 метри надморска височина. После 3 км пешачење се минува низ викенд населбата Абланица и реката Брегалница. Највисоката точка на патеката е 1050 м.н.в. Патеката минува низ борова и букова шума и завршува на Беровско езеро на 1000 м.н.в. со висинска разлика од 200 метри.