Црквата Пресвета Богородица

Црквата Пресвета Богородица се наоѓа на периферијата на Берово. Црквата е изградена 1972-1975 година, во стилот на византиско-македонските цркви од среден век. На тоа место постоела црква уште од далечно минато, за време на покрстувањето на македонските словени, кои живееле во Брегалничко-абланичката клисура, а под неа имало темели на уште постара црква. Празникот Успение на Пресвета Богородица, во народот познат како ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА, во православниот христијански свет се прославува на 28 ми август. Секоја година на овој ден, Берово е домаќин на славата која што се организира во манастирот Пресвета Богородица – Источен Петок.

o Манифактура за локум

o Манифактура за природна козметика

o Манифактура за миризлив темјан